Serwis pasjonatów języka angielskiego

Promocja lekcji przez Skype - fachowa i szybka nauka

zobacz szczegóły, wypełnij formularz - oddzwonimy

Twoja wyszukiwarka

Czy znasz wszystkie czasowniki frazalne? Zobacz materiał 'Get' i rozwiąż test, autor: Adrian Ksycki

2011.01.10

TEST ON GET (LEVEL: FCE)

Get across – communicate your ideas successfully

Get along – continue in spite of difficulties

Get along with/ Get on with – be on friendly terms, like somebody

Get at – mean, imply

Get away with – avoid punishment for wrong or illegal act

Get back – recover your possession of

Get down – 1 swallow despite difficulties;2 depress somebody

Get down to – began to do something seriously

Get on – enter (bus, train, ship, plane, etc)

Get on with = get along with

Get out – (news) become known

Get over – recover from

Get round – persuade

Get round to – find time to do something

Get through – 1 finish, 2 continue living despite difficulties

Get through to – reach somebody by telephone

Get up – rise from your bed


Choose the correct answer. There is only one answer correct.

1. Some teachers can’t get their message ......... because they are not methodically prepared.
a) along
b) at
c) across
d) through

2. I must get ……... this chapter; otherwise, I won’t go out with you.
a) up
b) through
c) over
d) through to

3. Doe she gets ……. well with her friend Madeleine?
a) away
b) out
c) on
d) at

4. Lucy has lost his job, house and a car, but she seems to be getting ……. fine despite all her problems.
a) along
b) along with
c) round
d) round to

5. What time do you usually get ……… at weekends when you don’t have to go to work in the morning?
a) up
b) out
c) over
d) down

6. Nowadays higher education doesn’t provide you with a plum job. I think you should get …….. looking for a part time job.
a) down
b) down to
c) on with
d) over

7. In order to lead a happy and long-term relationship, people ought to get ……. each other in spite of their differences.
a) back
b) across
c) along with
d) down to

8. I made my excuse up for my own reasons. It’s all bollocks! I don’t know what you are getting …… by saying such things!
a) up
b) across
c) down
d) at

9. Henry succeeded in getting ……. his car which had been stolen two weeks before.
a) on with
b) away with
c) back
d) over

10. My father didn’t want to admit that everyone should be treated equally, but I eventually got him …….. to my point of view
a) down to
b) round
c) down
d) round to

11. Tom has been trying to get ……. the loss of his beloved wife for three years now; however, it will take more time that we expected.
a) over
b) through
c) along
d) back

12. Adrian is a careless driver, but whenever the police stopped him because of breaking the speed limit, he always get ……….. a caution.
a) on with
b) through
c) on
d) away with

13. My brother says that we are going to Darłowo with our girlfriends this summer. How did this news get ……… ?
a) across
b) over
c) out
d) down

14. Well, my dad didn’t get ………. repairing my bike. It needs tightening the chain and my father will do it tomorrow.
a) round
b) round to
c) down
d) over

15. Oh! We are going in the wrong direction! We must have got ……. the wrong train.
a) on
b) into
c) down
d) up

16. Did you get ……………… Rosemary? If not, you can try calling her later.
a) round
b) through
c) round to
d) through to

17. I don’t like winter; this snowy and freezing weather always gets me ………..
a) down
b) up
c) along with
d) out

Key:
1. c
2. b
3. c
4. a
5. a
6. b
7. c
8. d
9. c
10. b
11. a
12. d
13. c
14. b
15. a
16. d
17. a

Ten i inne materiały znajdą się już w krótce na osobnej stronie prowadzonej przez autora, zapraszamy

admin




Dodaj komentarz:


Stolica Polski to:
Pokaż archiwum newsów

Ostatnie posty na forum

Szybka nawigacja po naszym serwisie:

Forum językowe - Forum serwisu 'English for you'

Promuj nas - Wejdź i zobacz jak można pomóc w promocji serwisu 'English for you'

Gramatyka języka angielskiego - Szczegółowo rozpisane czasy oraz inne zagadnienia związane z gramatyką

Pisanie po angielsku - Wyczerpująca instrukcja jak poprawnie pisać po angielsku

Angielski w pracy i biznesie - Wzór CV i listu motywacyjnego, przykładowe listy formalne, oferty pracy za granicą

Fonetyka - Symbole fonetyczne wraz z przykładami, podział głosek, ćwiczenia

Lekcje video - Ucz się angielskiego za pomocą podzielonych na poziomy zaawansowania i tematyką lekcji video

Telewizja z kanałami anglojęzycznymi - Ucz się angielskiego oglądając anglojęzyczne kanały podzielone na kategorie tematyczne

Egzamin gimnazjalny z angielskiego - Wszystko o egzaminie gimnazjalnym

Matura z angielskiego - Wszystko o nowej maturze

Kurs angielskiego od podstaw - Co kilka dni nowa lekcja dla początkujących, całość przy wsparciu lekcji video

Testy - Rozbudowany dział testów podzielonych na kategorie

Działy tematyczne - artykuły z prasy anglojęzycznej, starannie wyselekcjonowane, do wykorzystania w referatach lub jako źródło ciekawych informacji

Egzaminy - Dokładne opisy niemal wszystkich egzaminów językowych od polskich takich jak matura, egzamin gimnazjalny do certyfikatów \'Cambridge\', statystyki zdawalności, opłaty oraz aktualne informatory.

Download - Programy, słowniki, oraz gry edukacyjne skutecznie wspomagające w nauce wraz z opisami i co najważniejsze ZA DARMO

Dla dzieci - Tu z kolei znajdziecie nauką od podstaw, całość podzielona na kategorie w kolorowej oprawie oraz z wymową bez koniecznosci znajomości zapisu fonetycznego

Gry i zabawy online - Pograj w gry edukacyjne bezpośrednio na stronie

Prace uczniów - Czym byłaby teoria bez praktyki, oryginalne prace uczniów podzielone na kategorie, kolorowe projekty tematyczne uczniów + Własne strony uczniów

Kolorowe projekty - Kolorowe projekty uczniów (słownictwo tematyczne)

Dla nauczyciela - Metodyka nauczania, ciekawe zabawy oraz ćwiczenia do wykorzystania na lekcji języka angielskiego wraz z konspektami i wykorzystanymi materiałami

Zapytaj nauczyciela - Na stronie cały czas dyżurują nauczyciele, którzy chętnie bezpłatnie pomogą, odpowiedź otrzymasz bezpośrednio na mail

Newsy ze świata - Bądź na bieżąco, aktualne wiadomości z podziałem na kategorie + Radio BBC

Tematyczne blogi naszych dziennikarzy i redaktorów:

Angielski dla dzieci - Piosenki, gry i zabawy, gramatyka dla dzieci

Emigracja krok po kroku... - Poradnik dla wyjeżdzających na Wyspy

Jottings of interstellar roamer - czyli notes niecodzienny - wspólnie przekroczmy bariery w odbiorze piękna, które nas otacza

Kraje anglosaskie - Historia, literatura, kultura USA i Wielkiej Brytanii

Popkultura USA i Wielkiej Brytanii - Moda, filmy, muzyka, sposób spędzania wolnego czasu za Ocenanem i na Wyspach + radio na stronie

Co warto zobaczyć w USA i Wielkiej Brytanii - Ciekawe miejsca i ludzie okiem podróżnika

Jamajka - wyspa słońce, była kolonia, kraj anglojęzyczny - Ciekawe miejsca, ludzie, kultura okiem pasjonatki

Kanada - kraj klonowego liścia - Ciekawe miejsca, ludzie, kultura okiem pasjonatki

Legal English - Podstawy prawniczego języka angielskiego

British Football - Strona poświęcona tematyce piłki nożnej na Wyspach

Wydawnictwo 'The Teacher' - Dzięki współpracy z wydawnictwem 'The Teacher' dostępne są w naszym serwisie artykuły z zakresu m.in metodyki lub kultury Anglii i innych krajów anglojęzycznych

Język niemiecki dla uczniów i nauczycieli - Język niemiecki, artykuły, materiały, egzaminy

Rak jelita grubego - Serwis partnerski z informacjami o raku jelita grubego

Wszystkie materiały znajdujące się w serwisie 'English for you' chronione są prawami autorskimi. Serwis ma charakter społecznościowy i jest tworzony przez kilkudziesięciu redaktorów. W przypadku zauważenia naruszenia praw autorskich, proszę zgłaszać materiał do moderacji: biuro@jezykangielski.org Życzymy owocnej nauki.

Nasze Artykuły

rogLewo
rogPrawo

Subskrypcja

Nowości, artykuły, materiały, testy, oferta pomocy wprost na Twój email


Księga gości


Powiadamiacz

Jeżeli chcesz, żeby Twój znajomy również odwiedził nasz serwis wpisz Jego email


All Rights Reserved